Vrij werk

Afgelopen schooljaar (2018-2019) maakte ik voor mijn eindexamen aan de keramiekschool in Gouda een mini collectie van vijf werkstukken met als overkoepelend thema 'spirtualiteit'. Geinspireerd door mijn eigen spirtuele reis, vision quest in Portugal en Zweden, jaartraining en workshops de afgelopen jaren.

De drie-jarige keramiekvakopleiding werd in mei '19 afgesloten met een expositie (en diploma) in Gouda.

1.) Titel: Axis Mundi 'Levensboom'
Opdracht:
 Schaal m.b.v. ringopbouwtechniek met ornament, 25-30 cm doorsnede met voet.
Materialen en technieken: rode steengoed klei, handvorm opgebouwd van buiten naar binnen - op z'n kop - met kleirolletjes zonder steunmal, ornament binnenkant opgelegd en bewerkt m.b.v. canneleren (gutsen) en sgraffito (wegkrassen), biscuit gestookt 1020 graden.
Deklagen: Zwarte glanzende sinterengobe (kleislib van mangaan/ijzer/kobaltoxiden) op de leerharde binnenkant (waarna bewerkt en 1ste maal gestookt). Daarna groen/zwarte 'mos' glazuur (zelf ontwikkelde magnesiet schrumpf glazuur) aan de biscuit harde buitenkant en 2de maal gestookt (ditmaal steengoed) op 1140 graden.

schaal levensboom

2.) Titel: Toren; levenspad
Opdracht: Bouwen/architectuur m.b.v. plakopbouwtechniek, 25-30 cm hoogte, op keramische wijze gemonteerd uit delen.
Materialen en technieken: rode steengoed klei, platte kleiplaatjes gemaakt met platendrukpers, bewerkt met stempels en gutsen en vervormd door middel van snijden, breken en buigen. Biscuit gestookt op 1020 graden.
Deklaag: Met zwarte glanzende sintereengobe (zie schaal) ingesmeerd en weer uitgewassen en gestookt op 1060 graden.

3.) Titel: Doos van Pandora (met geurende lotusbloem)
Opdracht: 
Container (doos) of kastjes, dat uit vier goed passende elementen bestaat en niet groter is dan 15 x 15 cm.
Materialen en technieken: witte fijne steengoedklei, plakopbouwtechniek op keramische wijze gemonteerd uit delen. De doos heeft een verborgen vak onder de binnendoos en op het ongeglazuurde kern midden van de Lotusboem kan geurende olie worden gedruppeld. In en op de doos is een wiel figuur aangebracht, erin uitgekrast en erop uitgegutst.
Deklagen: De leerharde dozen zijn van binnen bewerkt met een zwarte matte mangaan engobe en het wielfiguur met een bruine ijzeroxide engobe waarna deze deels is uitgegutst. De leerharde buitenkant is gesponst met de bruine engobe en daarna deels gesponst en bespat met de zwarte engobe. De Lotusbladeren zijn ingesmeerd met zwarte sinterengobe en weer uitgewassen. Daarna is alles in elkaar biscuit gestookt op 1020 graden.  Het 
oog is geglazuurd met transparant A zijdeglans (loodfritte 1005/1451/kaolien/magnesiet) en het wielfiguur op de bovenkant en met transparante G300B (loodglazuur) + 2% bentoniet net als de lotusbloem. De randjes en figuur binnenkant zijn bijgekleurd met pure oxides. Daarna gestookt op 1060 graden.

4.) Titel: Heksenkring
Opdracht: Koppelserie, waarbij meerdere onderdelen met behulp van een zelfgemaakte (tweezijdige) mal worden samengevoegd. Daardoor ontstaat een nieuwe vorm en door de herhaling (ton sur ton glazuren) een interessante serie. Gekozen voor 3x 12 paddenstoelen, vormen samen een wiel, de jaarkring, 12 maanden van het jaar, de vier seizoenen en een heksenkring.
Materialen en technieken: witte fijne steengoedklei, zelfgemaakte dubbele gips drukmallen, plakopbouwtechniek en uithollen van de steel. Gebakken op 1020 graden.
Deklagen: Zelf 12 groenige seizoens glazuren ontwikkeld door middel van driehoeks en vierhoeksproeven. Iedere paddenstoel van een andere glazuur voorzien, kleuren opbouwend vanaf januari-december. Gestookt op 1140 graden.

5.) Titel: De vier richtingen (het wiel)
Opdracht: Lichtobject, vrije opdracht om te spelen met licht (of gewicht). Gekozen voor licht in de vorm van kandelaars en een windroos.
Materialen en technieken: vijf verschillende kleisoorten: geelwitte klei voor de lente, witte papierklei voor de zomer, rode fijne klei voor de herfst en zwarte klei voor de winter, witte fijne klei voor de schaal/windroos. Kandelaars opgebouwd met ringtechniek en een karton hulp/meetmiddel. De schaal gemaakt met hulp van druktechniek en vervolgens uithollen en uitgutsen en krassen. Gestookt op 1020 graden.
Deklagen: Glazuur (
transparante G300B = loodglazuur + 2% bentoniet) aan de binnenkant van de kandelaars en in de patronen. Sinterengobe (met koper en calcium) op de figuren van de dekschaal maar juist niet in de patronen. Gestookt op 1060 graden. (NB. Onderstaande foto is nog zonder glazuur en met oude schaal. Deze sprong n.l. kapot in de oven... dus heb ik een tweede schaal gemaakt.)

 

© 2014 - 2021 Studio Rode Kers | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel